Château Météo, onze kleine Hagelandse wijngaard

Hoe het allemaal begon

We schrijven 2019, bij een goed glas wijn ergens in de Rhônevallei (Frankrijk). Mijn stiefvader en ik praten nog wat na, na een bourgondisch avondmaal op een zomerse dag. "Mooi he, Bram, die wijngaarden hier... en lekker!", zei hij. "Zeker, Marc, misschien zouden we dat ook eens moeten proberen bij ons thuis"; antwoorde ik.

We overliepen samen de benodigdheden voor wijnbouw:

  • Een lapje grond met goede ligging en terroir >> check, ik woon op een Hagelandse heuvel met ijzerzandsteen
  • Gunstig klimaat >> check, helaas. Door de opwarming van het klimaat verwachten we in onze streek steeds gunstigere condities voor wijnbouw
  • Kennis van zaken >> neen, maar we kunnen leren
  • Budget >> samen krijgen we enkele honderden euro's bij elkaar
  • Goesting >> meer dan genoeg

En het was geklonken. We moesten en zouden een wijngaard aanleggen. Santé!

Ook de volgende ochtend dachten we er nog steeds hetzelfde over en dus gingen we op verkenning en ontdekking.

***

Aanleg van de wijngaard

Voorbereidende grondwerken

Uit een bodemanalyse bleek dat de grond van ons perceel voor verbetering vatbaar was. We lieten het diepwoelen en bewerken om de toekomstige planten alle kansen te geven. We plaatsten ook een draad rondom het perceel om kijklustigen en ongewenste "proeflustigen" op afstand te houden.

Palen en draad

Eind 2020 werden palen en draad geplaatst. We werken met dubbele draden waartussen we de wijnranken omhoog kunnen vlechten. Dank aan alle helpende handen!

Aanplanting

Op 30 april 2021 gingen 300 wijnstokken de grond in. We kozen voor 100 plantjes Souvignier Gris, 100 Johannitter, 50 Cabernet Cortis en 50 Regent, allemaal resistente soorten die normaal gezien minder vaak besproeid moeten worden.

De weercondities in de weken en maanden nadien waren ideaal voor een goede groei (enkele warme dagen, maar vooral veel natte dagen). Begin juli bereikten sommige plantjes al de onderste draad en eind juli kwamen de sterkste groeiers al boven de bovenste dubbele draden uit!

De eerste stappen tot wijnmaker

Experimenteren met opgekocht sap

Omdat we werkelijk niets afweten van het vinificatieproces, zijn we alvast begonnen met lezen én met experimenteren. We kochten eind 2020 15 liter geklaard druivensap (Souvignier Gris) op van een bevriende wijnboer en doorliepen het ganse wijnmaakproces. In juni 2021 proefden we voor de eerste keer ons eigen brouwsel en dat bleek... verrassend lekker te zijn! Vrij droog, maar veelbelovend voor de toekomst! We blijven dit ook de komende jaren nog doen om ons "recept" te verbeteren en klaar te zijn voor wanneer we ons eigen sap kunnen verwerken.

Onze eerste wijn

Onze eerste wijn wordt verwacht in het voorjaar van 2024.

***

Onze jonge wijngaard na een recordnatte zomer 2021

Het weer in de eerste maanden van onze wijnplanten

Nat voorjaar en natte zomer

De zomer van 2021 was de natste zomer die we ooit hebben gemeten sinds het begin van de waarnemingen in 1831. In Ukkel viel er maar liefst 410 mm neerslag per vierkante meter op drie maanden tijd (juni, juli en augustus).

Ook in Langdorp viel er uitzonderlijk veel, volgens onze eigen waarnemingen maar liefst 406,3 liter water per vierkante meter!

Deze grote hoeveelheden neerslag waren bevorderlijk voor de groei van onze jonge plantjes. Zowel het voorjaar als de zomer verliepen nat, waardoor we geen enkele keer water hebben moeten bijgeven.

Onze waarnemingen kan je volgen op WOW-BE - The weather together! (meteo.be) en MeteoBram - Weathercloud

Nooit echt warm maar weinig mist

Vooral de maand juni was een vrij warme maand, de maanden juli en augustus daarentegen waren ook in Langdorp ondermaats.

MAAR! De gemiddelde minimumtemperatuur was uitzonderlijk hoog, waardoor mist of nevel zeer zeldzaam waren in de zomermaanden. De bladeren van onze jonge planten leden dus niet al te veel onder vochtig weer.

Vrij somber

Juli en augustus waren twee sombere maanden, en dat is niet zo een goed nieuws voor de fotosynthese. Gelukkig dragen onze jonge planten nog geen vruchten en betekende het sombere weer op zich geen probleem.

Balans aan het einde van de zomer

De zomer was nat, maar voor onze jonge planten betekende dat goed nieuws. De groei kwam traag op gang, maar uiteindelijk zorgden meerdere groeispurten voor prachtige jonge planten, waarvan de meeste de bovenste draad bereikt hebben. De stammen werden al snel potlooddik.

We zaaiden klaver tussen de rijen, dit om onkruid tegen te gaan en voor extra stikstof in de bodem te zorgen. Om vochtige klaver aan de basis van de wijnranken te vermijden, schoffelden we de rijen.

Begin augustus merkten we dat de onderste bladeren soms verkleurden. Volgens een expert ging het om een vochtprobleem. De planten kregen te veel water te drinken en reageerden daarop. Ook was er hier en daar wat valse meeldauw te bespeuren. We sproeien één keer met zwavel.

To be continued...

***