Hoe het allemaal begon
We schrijven 2019, bij een goed glas wijn ergens in de Rhônevallei (Frankrijk). Mijn stiefvader en ik praten nog wat na, na een bourgondisch avondmaal op een zomerse dag. "Mooi he, Bram, die wijngaarden hier... en lekker!", zei hij. "Zeker, Marc, misschien zouden we dat ook eens moeten proberen bij ons thuis"; antwoorde ik.
We overliepen samen de benodigdheden voor wijnbouw:
- Een lapje grond met goede ligging en terroir >> check, ik woon op een Hagelandse heuvel met ijzerzandsteen
- Gunstig klimaat >> check, helaas. Door de opwarming van het klimaat verwachten we in onze streek steeds gunstigere condities voor wijnbouw
- Kennis van zaken >> neen, maar we kunnen leren
- Budget >> samen krijgen we enkele honderden euro's bij elkaar
- Goesting >> meer dan genoeg
En het was geklonken. We moesten en zouden een wijngaard aanleggen. Santé!
Ook de volgende ochtend dachten we er nog steeds hetzelfde over en dus gingen we op verkenning en ontdekking.
***
Aanleg van de wijngaard
Voorbereidende grondwerken
Uit een bodemanalyse bleek dat de grond van ons perceel voor verbetering vatbaar was. We lieten het diepwoelen en bewerken om de toekomstige planten alle kansen te geven. We plaatsten ook een draad rondom het perceel om kijklustigen en ongewenste "proeflustigen" op afstand te houden.
Palen en draad
Eind 2020 werden palen en draad geplaatst. We werken met dubbele draden waartussen we de wijnranken omhoog kunnen vlechten. Dank aan alle helpende handen!
Aanplanting
Op 30 april 2021 gingen 300 wijnstokken de grond in. We kozen voor 100 plantjes Souvignier Gris, 100 Johannitter, 50 Cabernet Cortis en 50 Regent, allemaal resistente soorten die normaal gezien minder vaak besproeid moeten worden.
De weercondities in de weken en maanden nadien waren ideaal voor een goede groei (enkele warme dagen, maar vooral veel natte dagen). Begin juli bereikten sommige plantjes al de onderste draad en eind juli kwamen de sterkste groeiers al boven de bovenste dubbele draden uit!
De eerste stappen tot wijnmaker
Experimenteren met opgekocht sap
Omdat we werkelijk niets afweten van het vinificatieproces, zijn we alvast begonnen met lezen én met experimenteren. We kochten eind 2020 15 liter geklaard druivensap (Souvignier Gris) op van een bevriende wijnboer en doorliepen het ganse wijnmaakproces. In juni 2021 proefden we voor de eerste keer ons eigen brouwsel en dat bleek... verrassend lekker te zijn! Vrij droog, maar veelbelovend voor de toekomst! We blijven dit ook de komende jaren nog doen om ons "recept" te verbeteren en klaar te zijn voor wanneer we ons eigen sap kunnen verwerken.
Onze eerste wijn
Onze eerste wijn wordt verwacht in het voorjaar van 2024.